Autor |
Wiadomość |
JanosikM
Stały bywalec
Wiek: 43 Dołączył: Czw Lis 17, 2011 15:28 Posty: 55 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro Mar 29, 2017 20:20 Temat postu: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Jaki jest wasz stosunek do całkowitej likwidacji ochrony? Czy tylko ja mam wrażenie, że tak ochrona komuś bardzo mocno wadzi? Czy kupując mieszkanie nikt o tym nie myślał?
Tylko nie pisać mi, że nie chodzą na obchody bo to wierutna bzdura. Nawet teraz gdy wymuszono jednego ochroniarza widziałem, że i tak zjawia się ktoś z centrali i chodzi.
Swego czasu zapoznałem się również z ulotką, że czemu Ci przed szlabanem muszą płacić. Po 1. trzeba było kupić za szlabanem A już na serio kiedyś pisałem co mają metry do np. dbania o zieleń. Między innymi ja usłyszałem, że świat nie jest sprawiedliwy i musi być solidarność.
Marudzenie o stałą stawkę na osiedlu, które jako plus miało ochronę na dzień dobry jest nieco dziwne. Szkoda, że nie protestuje się przeciwko innym durnym pomysłom. Gdy przeczytałem, że jest nawet w planach drugi fundusz remontowy na balkony to prawie z krzesła spadłem. To jest dopiero dziwactwo.
Dwa - ktoś może coś więcej powiedzieć o dwóch chętnych Panach startujących do zarządu?
Trzy - czy tylko ja mam wrażenie, że coś dziwnego dzieje się z naszą wspólnotą? Dziwne pomysły np. dziwne lampy. Teraz dziwne akcje z ochroną. Duże sumy na balkony plus chęć stworzenia dodatkowego funduszu remontowego. Akcja m.in. z koszem. Mam wrażenie, że uczepiono się teraz tej ochrony, a kasa na bzdety i niedopatrzenia ucieka przez palce. A czynsz rośnie i rośnie... |
|
|
|
 |
arkady1980
Forumowicz
|
Wysłany: Czw Mar 30, 2017 7:42 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
hej
co do ochrony to akurat sie zgadzam ze nie jest ona potrzebna - i tak na to osiedle wchodzi kazdy kto chce i robi co chce - gdyby ochrona byla sensownie zorganizowana i teren bylby porzadnie zabezpieczony to mialoby to sens, natomiast pewnie kosztowaloby kolo 150 pln od mieszkania.
co do balkonow- zgadzam sie - jest fundusz remontowy i nie wiem na co on jest jesli kazdy temat mamy finansowac osobno - inna sprawa ze podany koszt jest dla mnie z kosmosu - 660 pln za metr??? chyba rzuce robote i zajme sie budowlanka w takim ukladzie
wymina lamp na osiedlu kosztowala przypuszczam sporo i nie pamietam zeby ktos konsultowal z mieszkancami czy jest taka potrzeba czy nie.
osobna kwestia ze wiem od znajomego z czterech oceanow gdzie maja ta sama administracje ze tam przekret goni przekret i probuja sie pozbyc pani M-R |
|
|
|
 |
kenjik
Zaglądajacy

|
Wysłany: Czw Mar 30, 2017 11:09 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Coś w tym jest, bo administracja nie raczy nawet odpowiadać na zgłoszenia oraz niewygodne pytania.
Do dzisiaj niejasny jest fakt dwukrotnego remontu odwodnień w jednej z hal garażowych. Kto odbierał spartoloną za pierwszym razem robotę. I dlaczego za naprawę fuszerki nie zapłacił wykonawca, tylko wspólnota?  |
|
|
|
 |
ASeczek
Stały bywalec
Wiek: 113 Dołączył: Czw Sty 13, 2011 21:31 Posty: 83 Skąd: Gdańsk Morena
|
Wysłany: Czw Mar 30, 2017 15:35 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Dla mnie ochrona jest zbędna, wolę za te pieniądze dobezpieczyć mieszkanie i to co w mieszkaniu jest, a i tak wyjdzie taniej. Budka z Panami nie podwyższy nam bezpieczeństwa. Można rozważyć pozostawienie monitoringu. |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Czw Mar 30, 2017 21:56 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Ja jednak zostaję przy ochronie. Wprowadzałem się na takie, a nie inne osiedle Koszty w porównaniu z tym co się dzieje to pikuś.
Mnie zastanawia jak administracja ogarnia temat kilku wspólnot? Co z audytem, który ktoś proponował? Czy nie uważacie, że coś jest nie tak?
Na forum Cztery oceany znalazłem coś takiego:
http://gdansk-cztery-oceany.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=152933
http://gdansk-cztery-oceany.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=148565&start=30&sid=a800d6ddfe0f6f89c0c0f1d2e7051138
Tutaj też wspominają o osobie z administracji jeśli się nie mylę.
Czy nasza administracja nie ogarnia również Alfy? Ktoś coś na ten temat wie?
Mam wrażenie, że pewne rzeczy sięgają zenitu. Abyśmy się nie obudzili z ręką w nocniku.
I ponawiam pytanie odnośnie dwóch kandydatów do zarządu? Ktoś coś o Panach wie? Czy ich cel to wzięcie pod lupę coraz to nowszych pomysłów nie wiadomo kogo czy inna opcja?
Mam do Was również pytanie odnośnie dostawania listów do skrzynki pocztowej - dostajecie sprawozdania, uchwały itd.?
Ostatnio zmieniony przez JanosikM dnia Thu Mar 30, 2017 22:38, liczba edycji: 1 |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Czw Mar 30, 2017 22:11 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
kenjik napisał: | Coś w tym jest, bo administracja nie raczy nawet odpowiadać na zgłoszenia oraz niewygodne pytania.
Do dzisiaj niejasny jest fakt dwukrotnego remontu odwodnień w jednej z hal garażowych. Kto odbierał spartoloną za pierwszym razem robotę. I dlaczego za naprawę fuszerki nie zapłacił wykonawca, tylko wspólnota?  |
Zapewne to wspólnota nawaliła tzn. osoby nadzorujące więc my za to zapłaciliśmy. Innej opcji nie widzę. Zlecający chce - zlecający dostaje. W innym przypadku na bank byłaby walka kto płaci. |
|
|
|
 |
kenjik
Zaglądajacy

|
Wysłany: Pią Mar 31, 2017 9:41 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
JanosikM napisał: | Czy nasza administracja nie ogarnia również Alfy? Ktoś coś na ten temat wie? |
Niestety tak, ogarnia również AP
Co do ochrony, to jestem za jej utrzymaniem, bo w pewien sposób ogranicza patalogię. Co jakiś czas przyjezdni dają pokaz kultury przed szlabanem drąc mordę w niebogłosy (zwłaszcza w nocy). Patrol interwencyjny już kilka razy skutecznie skłaniał takie typy do odjazdu. |
|
|
|
 |
kenjik
Zaglądajacy

|
Wysłany: Pią Mar 31, 2017 9:48 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
JanosikM napisał: | Mam do Was również pytanie odnośnie dostawania listów do skrzynki pocztowej - dostajecie sprawozdania, uchwały itd.? |
Ostatnio dostałem zaproszenie na zebranie Wspólnoty. Wcześniej długo nic. Jakieś pojedyńcze komunikaty administracja wysyła na maila. |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 22:39 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
kenjik napisał: | JanosikM napisał: | Czy nasza administracja nie ogarnia również Alfy? Ktoś coś na ten temat wie? |
Niestety tak, ogarnia również AP
Co do ochrony, to jestem za jej utrzymaniem, bo w pewien sposób ogranicza patalogię. Co jakiś czas przyjezdni dają pokaz kultury przed szlabanem drąc mordę w niebogłosy (zwłaszcza w nocy). Patrol interwencyjny już kilka razy skutecznie skłaniał takie typy do odjazdu. |
kenjik napisał: | JanosikM napisał: | Mam do Was również pytanie odnośnie dostawania listów do skrzynki pocztowej - dostajecie sprawozdania, uchwały itd.? |
Ostatnio dostałem zaproszenie na zebranie Wspólnoty. Wcześniej długo nic. Jakieś pojedyńcze komunikaty administracja wysyła na maila. |
W takim razie zastanawia mnie jakie to są koszty. Nasz koszt administracji to jeśli dobrze pamiętam ok. 170-180 tysiaków za rok (POPRAWCIE MNIE JEŚLI SIĘ MYLĘ). Ciekawe ile płacą pozostałe wspólnoty za administracje. Tak z czystej ciekawości. Z tego co widzę nasze Panie stacjonują u nas. Nie abym komuś żałował ale tak mnie ostatnio naszło, że jak od każdej ciągną prawie 200 tysi miesięcznie to miło. Mam nadzieję, że my nie ponosimy największych kosztów z racji, że u nas stacjonowanie. Chyba, że po 15 idą do innych w co wątpię. Ktoś wie jak to wygląda w praktyce?
O sprawozdania pytam bo też je dostawałem regularnie, później cisza i teraz znów coś od czasu do czasu. Znam osoby, które nigdy tego zaszczytu nie uświadczyły. |
|
|
|
 |
szms90
Forum Ekspert
Dołączył: Wto Maj 18, 2010 17:57 Posty: 468 Skąd: Gdańsk-Morena
|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 6:45 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Zawsze możesz Ty lub ktoś inny zastąpic je pro publico bono i będziemy mieli kasę w kieszeni
Uwierz, nie chciałbyś się tym zajmować, to nie jest najłatwiejszy kawałek chleba. Nie warto liczyć komuś pieniędzy nie mając o tym pojęcia.
I nie, nie jest to żadna moja rodzina ani znajomi. Jestem piernikiem a na osiedlu bywam sporadycznie  |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Śro Kwi 12, 2017 9:52 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
szms90 napisał: | Zawsze możesz Ty lub ktoś inny zastąpic je pro publico bono i będziemy mieli kasę w kieszeni
Uwierz, nie chciałbyś się tym zajmować, to nie jest najłatwiejszy kawałek chleba. Nie warto liczyć komuś pieniędzy nie mając o tym pojęcia.
I nie, nie jest to żadna moja rodzina ani znajomi. Jestem piernikiem a na osiedlu bywam sporadycznie  |
Czyli płać i morda w kubeł?
Nie będę się tutaj rozwodził czy wiem czy nie wiem jak to jest zarządzać
Polecam również jeszcze raz przeczytać mój wpis. Nikomu nie żałuję i chyba nie tylko ja. Sęk w tym, że dziwne rzeczy dzieją się na osiedlu i nie tylko ja tak uważam. Chyba mamy prawo pytać? Czy się mylę?
Wiele do myślenia dały mi również wpisy na forum osiedla powyżej (linki).
Mamy prawo pytać bo płacimy sporo. Mamy prawo pytać ponieważ wiele osób wspomina, że coś jest nie tak. Mamy prawo pytać o czym świadczy fakt, że niektórzy planowali zrobić audyt administracji. Mamy prawo pytać ponieważ m.in. wielu osobom umknęła uchwała bezsensownych lamp i chęć wrzucenia nam balkonów za 660zł/m2 i dziwnych tworów z tym związanych typu dodatkowy fundusz remontowy, wpłacanie- wypłacanie przy różnicach, nawet jak mniejszy koszt to chciano pobierać jak za 660zł/m2, teraz chcą brać kredyt...
Naszym osiedlowym problemem jest fakt, że jest nas bardzo, bardzo, bardzo dużo. Wiele osób nie wie co się dzieje na osiedlu. Gadają, a i tak później na wszystko się godzą. Zero organizacji mimo, że niektórzy widzą, że pewne rzeczy są nieco dziwne. |
|
|
|
 |
szms90
Forum Ekspert
Dołączył: Wto Maj 18, 2010 17:57 Posty: 468 Skąd: Gdańsk-Morena
|
Wysłany: Czw Maj 04, 2017 9:15 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Nie morda w kubeł, tylko dowiedz się ile to pracy i ile kosztuje obsługa takiego dużego osiedla... drugiemu łatwo się pieniądze liczy
Masz prawo pytać, pytanie moje - dlaczego nie spytałeś na spotkaniu wspólnoty? aha, pewnie Cię nie było...
Tyle z zainteresowania mieszkańców tym co się dzieje na osiedlu. |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Pon Maj 08, 2017 19:20 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
szms90 napisał: | Nie morda w kubeł, tylko dowiedz się ile to pracy i ile kosztuje obsługa takiego dużego osiedla... drugiemu łatwo się pieniądze liczy
Masz prawo pytać, pytanie moje - dlaczego nie spytałeś na spotkaniu wspólnoty? aha, pewnie Cię nie było...
Tyle z zainteresowania mieszkańców tym co się dzieje na osiedlu. |
Mam w d... ile kto zarabia. Radzę przeczytać wszystko jeszcze raz. Dowiadywać się nie muszę ile to pracy kosztuje. Skoro tyle jest zapierdzielu to czemu nasza szanowna administracja pod koniec zeszłego roku wzięła się za kolejne osiedle (linki już wstawiałem warto się zainteresować. Dowiedziałem się przypadkiem co tam się wyprawia. Zresztą wspominano również o naszym osiedlu). Ciekawi mnie tylko czy dba się o nasze interesy czy jesteśmy kolejnymi do odfajkowania. Chyba wiesz co się dzieje. Co chwile jakieś kwiatki.
Nie nie byłem bo zapierdzielam ostro i nie mam czasu na spotkania. W tym czasie albo mnie nie ma albo zapierdzielam. Czynsz coraz większy to trzeba tyrac aby też na przyjemności starczyło. Pytać mogę zawsze podchodząc do administracji ale trudno uzyskać jakąś sensowną odpowiedź. Do dziś nie wiem kto wyceniał balkony, jaka firma brana jest pod uwagę, kto wymyślił te śmieszne lampki, które same z ziemi wypadają. |
|
|
|
 |
arkady1980
Forumowicz
|
Wysłany: Czw Maj 11, 2017 14:13 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
Nsz pani M obsluguje jeszcze alfa park i 4 oceany - a co sie na oceanach dzieje - probuja sie jej pozbyc za przekrety - kolezanka jest we wspolnocie i mam info z pierwszej reki |
|
|
|
 |
JanosikM
Stały bywalec
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2017 20:34 Temat postu: Re: Informacja na drzwiach odnośnie m.in. ochrony |
|
|
arkady1980 napisał: | Nsz pani M obsluguje jeszcze alfa park i 4 oceany - a co sie na oceanach dzieje - probuja sie jej pozbyc za przekrety - kolezanka jest we wspolnocie i mam info z pierwszej reki |
Dlatego właśnie się zastanawiam. Również trafiłem na ich forum i oczy przecierałem ze zdziwienia. Patrząc co u nas się dzieje....
Teraz jeszcze kwestia nowej furtki. Było jakieś głosowanie? Już ktoś u nas napisał, że nie jest to dla nich (tzn. sasiadującego osiedla) mile widziana rzecz. Komedia! |
|
|
|
 |
|